قیاس قیمت واکسن خارجی و ایرانی
اگر قیمت واکسن برکت با نرخ ارز آزاد ۲۴هزار تومان حساب کنیم حدود ۸ دلار میشود. تقریبا ۴برابر قیمت واکسن آسترازنکا. اولین واکسنهای که در جهان تولید شده اند واکسن ( فایزر و مدرنا ) که از تکنولوژی پیشرفته mRNA استفاده میکنند که منجر به بالاترین درصد کارایی (۹۵ درصد) در آنها شده است گرانترین واکسنها هستند.واکسنهای با کارایی ۹۰ درصد هم مانند جانسوناندجانسون حدود ۱۰ دلار بوده و واکسن نوواکس کمی گرانتر یعنی۱۶ دلار است. واکسن چینی سینوفارم با کمترین میزان کارایی (۵۰ درصد) هم قیمتی حدود ۱۰ دلار دارد.اما ارزانترین واکسنها آسترازنکا و بهارات هند هستند که هر دوز آنها با کارایی ۷۰ درصد حدود ۲دلار قیمت دارد.
حسن روحانی در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا ۵تیر در خصوص ساخت واکسن کووایران برکت گفت: ما از روز اول برای ساخت واکسن وارد عمل شدیم. در ماه های اول شیوع کرونا تصمیم ما این بود که از شرکت ها و نهادهایی که قصد ساخت واکسن دارند، حمایت کنیم و وزارت بهداشت هم نظارت داشته باشد و هر وقت این شرکت ها به نتیجه رسیدند، مجوز تولید داده شود. این تصمیم درستی بود که ما گرفتیم.رئیس جمهور با بیان اینکه پلتفرم واکسن های داخلی مثل برکت با پاستور متفاوت است، اما هر دو واکسن مجوز دریافت کرده اند، بیان کرد: ممکن است هفته های آینده واکسن هایی مثل اسپوتنیک داخلی به بازار بیاید یا واکسن رازی و فخرا ممکن است هفته ها یا ماه های آینده به تدریج به بازار بیاید.یعنی شش ماه پیش و الان به واکسن داخلی رسیدیم. آیا می توانستیم شش ماه واکسن تزریق نکنیم؟ امروز هم واکسن ایرانی به اندازه کافی نیست و لازم است همچنان واکسن خارجی را بخریم؛ البته ممکن است دو ماه دیگر واکسن داخلی به اندازه کافی در دسترس باشد.ما هم در حال خرید واکسن و هم در حال تولید آن هستیم. قیمت واکسن خارجی هم مختلف است و کمتر یا بیشتر از ۱۰ دلار است. قیمت واکسن داخلی را هم وزارت بهداشت بر اساس هزینه ها و سود آن محاسبه می کند. جای خیلی دعوا و نزاع هم نیست که قیمت واکسن چقدر باشد. هنوز قیمت دقیقی مشخص نشده است.امیدواریم که تا پایان این دولت بتوانیم واکسیناسیون افراد سن بالا را انجام دهیم و در زمان تحویل این دولت، چهار، پنج واکسن داخلی در بازار باشد تا با واکسیناسیون مردم، آن ها آرامش پیدا کنند.
محمدرضا شانه ساز،معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو در همین تاریخ میگوید :«قیمت ٢٠٠ هزار تومان برای واکسن کوو ایران برکت درست است. ٢٠٠ هزار تومان برای محصول هایتکی که با این همه زحمت و پشتوانه علمی تولید میشود، در مقایسه با قیمت واکسنهای سایر کشورها عدد بالایی نیست. ما بر اساس ارز نیمایی واکسنهای داخلی را قیمتگذاری میکنیم. قیمت همه واکسنهای ایرانی در همین محدوده است و خیلی متفاوت نخواهد بود و تهیه واکسن از مسیر واردات با ارزی شاید ارزانتر باشد. یکی از واکسنهای وارداتی به دلیل تولید بالا قیمت ارزانی دارد.»
شرکت تولید کننده واکسن برکت به دلیل حضور در بازار بورس ملزم به افشای اطلاعات بااهمیت است، یکشنبه ۳۰ خرداد این شرکت از قیمت۲۰۰ هزار تومانی واکسن خود خبر داد. اگرچه جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو ابتدا این خبر را تایید نکرد، اما رفته رفته به صورت تلویحی از سوی مقامات این حوزه تایید گرفته شد.
کیانوش جهانپور در ۲تیر به باشگاه خبرنگارن جوان گفت:« از آنجا که فناوریهای واکسنها متفاوت است قیمت واکسنها نیز مشابه نخواهد بود بنابراین نباید انتظار داشت که تمام واکسنهای ایرانی قیمت مشابه داشته باشند؛ البته واکسن کرونا برای مردم رایگان خواهد بود و وزارت بهداشت این واکسنها را خریداری میکند و به صورت رایگان به مردم تزریق میکند »
کارایی واکسن کوو ایران برکت
واکسن کووایران برکت غیر از مرحله آزمایش حیوانی، سه مرحله آزمایش روی انسانها را نیز گذرانده است. میتوان محاسبه کرد که آنتی بادی در چه درصدی از افراد پس از دریافت واکسن، به میزان کافی افزایش یافته است .کارایی این واکسن در پایان فاز اول آزمایشها کارایی واکسن ۹۱ درصد اعلام شد. در پایان فاز دوم اما این رقم به ۸۵ درصد کاهش یافت. اما در تاریخ 2 تیر مدیر پروژه تولید واکسن اعلام کرد در فاز دوم خون افرادی که به آنها واکسن تزریق شده بود، بهمیزان ۹۳.۵درصد قدرت خنثیکردن ویروس کرونا را دارد. البته وی افزود میزان اثربخشی واکسن پس از پایان فاز سوم مشخص میشود.
واکسن کووایران برکت را میتوان حداقل ۶ماه بعد از تولید نگهداری کرد.حمیدرضا جمشیدی ،رئیس هیئت مدیره گروه داروی برکت در ۲تیرماه اعلام کرد:« واکسن برکت صد درصد ایرانی است و ما مطلقاً دانش فنی این واکسن را از هیچ کشور دیگری نگرفتهایم.» فاز یک، ظرفیتی بین سه تا چهار میلیون دوز واکسن کرونا را دارد و در حال حاضر حدود یک میلیون دوز واکسن تولید شده است.خط دوم تولید، با بیورآکتور ۱۳۰۰ لیتری ظرفیتی معادل تولید۶ تا ۸میلیون دوز واکسن کرونا را دارد که امیدواریم بتوانیم از مرداد ماه این خط تولید را نیز راهاندازی کنیم و خط سوم تولید با بیورآکتور بیش از ۳۰۰۰ لیتر ظرفیت تولید این مجموعه را به بالای ۲۰ میلیون دوز در ماه خواهد رساند و امیدواریم تا پایان مرداد نیز تجهیزات این خط نصب شود و از شهریور آمادگی تولید پیدا کند.
ویدیو:
سرنوشت دختر علوم تحقیقات
در دارالخلافه با بهزاد یعقوبی
مرز حریم خصوصی و عرصه عمومی کجاست؟